Försening Älmhult

Försenad tömning av kärl 1 och kärl 2 i Älmhult med omnejd. Turerna körs in under fredag 19 april samt lördag 20 april.

Kvinna i slöja och varselkläder sitter vid ratten i en sopbil.

Heba vill göra skillnad och vara en förebild för andra kvinnor.

Sopbilschauffören Heba

Heba vill göra skillnad, både för samhället och för kvinnor som behöver en förebild för att våga testa något nytt. Därför utbildade hon sig till lastbilschaufför och började för ett år sedan att arbeta som sopbilschaufför på SSAM.

I samband med den stora flyktingvågen 2015 kom Heba till Sverige. Hon är uppvuxen i Syrien och läste handel och ekonomi på universitetet innan hon tvingades fly till Sverige. Nu jobbar Heba som sopbilschaufför på SSAM och kör i Älmhults- och Markaryds kommun. På vägen hit har hon hunnit samla många olika erfarenheter genom att jobba som fritidsledare, truckförare på IKEA, cirkelledare för bland annat studiefrämjandet och volontär inom Polisen. Genom flera av jobben har den röda tråden varit arbetet med nyanlända ungdomar och kvinnor.

- Många kvinnor som kommer till Sverige vet inte riktigt vad de kan göra här. I deras hemländer är det många yrken kvinnor inte får ha. Då kände jag att de behövde en förebild som visar att här i Sverige kan vi jobba som vad vi vill, berättar Heba.

Det var då hon bestämde sig för att påbörja utbildningen till lastbilschaufför med målet att köra sopbil. I Syrien är det bara män som får jobba med sophämtning och även i Sverige anses det vara ett typiskt mansyrke, något som Heba gärna vill förändra bilden av.

- Jag tycker jättemycket om mitt jobb och det är inte så smutsigt, illaluktande eller tungt som många tror. De nya fyrfackskärlen gör att avfallet sällan luktar och jag tvättar bilen minst en gång i veckan. Att få röra på mig på arbetstid känns dessutom bättre än när jag hade ett mer stillasittande jobb, berättar Heba.

Under en vanlig dag börjar Heba klockan 7 med att köra sin tur för dagen. Det innebär att tömma sopkärl hos villahushåll runt om i Älmhults- och Markaryds kommun och småprata med kunder som kommer ut för att hälsa. När dagen är slut töms bilen på avfallsanläggningen Äskya och om det finns tid städas och tvättas bilen.

I Syrien arbetar sophämtarna på natten för att undvika de stora trafikköer som uppstår i stora städer. Där är det ett betydligt tyngre arbete och eftersom kärlen är stora och gjorda av järn krävs det minst två personer för att utföra tömningarna.

- I Syrien är det ingen som sorterar sina sopor, allt slängs i samma kärl och det töms inte tillräckligt ofta. Det är ingen som vet varför det är viktigt att sortera och återvinna sitt avfall. Jag tror det är jätteviktigt att nyanlända i Sverige får hjälp att lära sig varför man ska sortera, vilka vinster det innebär för människan, samhället och miljön. Då kommer de vilja göra det självmant, säger Heba.

När Heba började studera till lastbilschaufför var en vanlig reaktion att hon sänkte sin nivå. Hon hade ju studerat inom handel och ekonomi i Syrien. Men den reaktionen gör Heba arg, hon känner att hennes jobb gör skillnad i samhället.

- Jag blir arg när någon påstår att jag har sänkt min nivå. Städare, sopbilschaufför eller industriarbetare, det är viktiga jobb som bidrar till uppbyggnaden av vårt samhälle, förbättrar vår miljö och säkrar våra barns framtid, avslutar hon.

Senast uppdaterad: 2 juni 2021