Återbruk

En man ställer en bunke i en hylla full av prylar.

Återbruket på Norremark i Växjö.

Det bästa du kan göra för miljön är att dela, låna, laga och återanvända. Vi på SSAM har som mål att minska mängderna grovavfall som går till förbränning med 25% till år 2025 jämfört med 2018.

Ett sätt att minska avfallsmängderna är att återanvända så mycket som möjligt. Istället för att lämna sakerna som du inte har användning för till förbränning eller materialåtervinning, kan du lämna dem till återbruk.

Vi samarbetar med olika aktörer i våra olika kommuner, och vinsterna går till internationell biståndsverksamhet eller socialt arbete på hemmaplan.

Textilier

Du kan också lämna textilier till återbruk och återvinning på de flesta av våra återvinningscentraler. Du kan lämna alla sorters textilier och inte bara kläder. De kan vara både hela och trasiga. Det går antingen till bistånd, secondhandförsäljning eller textilfiberåtervinning.

Skylt i trä som anger vad som kan lämnas in. Möbler i bakgrunden.

Återbruket på Norremark tar emot exempelvis möbler, husgeråd, heminredning, leksaker, cyklar och kläder oavsett skick.

Blå container med öppen dörr och skylt med texten Miljöverkstan.

Miljöverkstans container på återvinningscentralen i Lessebo.

På återvinningscentralen i Lessebo kan du lämna saker till återbruk, till exempel möbler, porslin och husgeråd, sportutrustningar, leksaker, cyklar mm. Generellt tas inte elektronik emot, men undantag görs för stereo, hi-fi utrustning och lampor.

Miljöverkstan tillhör Lessebo kommunlänk till annan webbplats och skapar sysselsättning för nyanlända eller andra som hamnat utanför arbetsmarknaden. Förutom att sälja återbruksprylar finns det även flera verkstäder. Det repareras elektronik och cyklar och finns ett snickeri. Se mer från verksamheten i klippet nedan.

Sakerna säljs i Miljöverkstans butik i Strömbergshyttan. Du kan också lämna saker direkt dit måndag – lördag kl. 10-16. Vill du att Miljöverkstan kommer och hämtar sakerna hemma hos dig kan en sådan beställning göras.

På återvinningscentralen Alandsköp kan du lämna hela, rena och säljbara saker till återbruk, till exempel möbler, husgeråd, leksaker, prydnadssaker, fritidsartiklar mm till Emmaus Åkvarn.

Sakerna säljs i Emmaus butiker i Torpsbruk och Växjö.

På Elsemåla återvinningscentral kan du lämna hela och användbara saker till återbruk, till exempel mindre möbler, porslin och husgeråd, sportutrustning, leksaker, cyklar mm.

Materialet tas omhand av Lions resp. Emmaus som säljer det i sina butiker. Vinsten går det välgörenhet.

Återbruket på Norremarks kretsloppspark

Här kan du lämna hela och användbara saker till återbruk, exempelvis möbler, husgeråd, heminredning, tavlor, sport- och fritidsartiklar, leksaker, verktyg, cyklar och cykeldelar, oavsett skick och kläder, skor och textil, oavsett skick. I klippet ovan kan du följa med på en guidad tur i Återbruket.

Cyklarna tas om hand av Tempus och Atrium som reparerar dem och säljer i sin butiker. Övrigt material tas om hand av biståndsorganisationerna Emmaus Åkvarn och Human Bridge som säljer det i sina butiker. Vinsten går till välgörenhet.

”Vi får kanonbra grejer från Återbruket”

Vad innebär insamlingen hos SSAM:s verksamheter för er?

– Det är jätteviktigt för oss, för vi får kanonbra grejer från Återbruket. Vi är jättenöjda med Växjöbornas förmåga att skänka bra, säljbara saker, säger Bibbi Chaeder som är ansvarig för Region Öst på Lindra, Human Bridges butikskedja.

Läs hela intervjun om Human Bridges arbeteöppnas i nytt fönster. Du kan också läsa mer om Emmaus Åkvarns verksamhet och butikeröppnas i nytt fönster.

Textilier

Du kan också lämna textilier till återbruk och återvinning på samtliga Växjö kommuns återvinningscentraler. Human Bridge och Emmaus Åkvarn tar hand om alla textilier som lämnas in i Växjö kommun och ser till att de går antingen till bistånd, secondhandförsäljning eller textilfiberåtervinning. Du kan lämna alla sorters textilier och inte bara kläder. De kan vara både hela och trasiga. Textilierna ska lämnas i en försluten sopsäck.

Gratisbutik

På Återbruket i Växjö finns även en gratisbutik, till höger i lokalen, där du kan ta vad du vill ha. Det som Human Bridge och Emmaus Åkvarn inte anser att de kan sälja ställs i den delen av lokalen.

Stor skylt med texten Återbruk utanför stor byggnad.

Återbruket på Norremarks kretslopsspark.

Två personer står bland möbler och pryla vid återbruket

Gratisbutiken på Återbruket. På den här sidan av lokalen är det okej att plocka med sig saker.

På återvinningscentralen Äskya kan du lämna saker till återbruk, till exempel möbler, husgeråd, leksaker, prydnadssaker, fritidsartiklar mm till Återbruket i Älmhults kommun. Det tas om hand och fräschas upp och säljs i Återbrukets butik på Drivågatan. Återbruket kan också hämta saker om du inte har möjlighet att lämna själv, kontakta Återbruket för en överenskommelse.  


Öppettider butiken på Drivågatan 2 i Älmhult:

Tisdag-fredag klockan 12.00-16.00

Sista lördagen varje månad klockan 10.00-14.00

Öppettider inlämning av material på Drivågatan 2:

Måndag-fredag klockan 10.00-12.00, 13.00-16.00

Öppettider inlämning av material på Äskya:

Måndag klockan 07.00-17.45

Tisdag-fredag klockan 07.00-16.00

Lördag klockan 09.00-14.00


Kontakt: 0476-550 31

Samordnare Ranja Runesson: 0476-555 77,  ranja.runesson@almhult.se

Skriv ut
Senast uppdaterad: 14 juli 2020