Återbruk

Inlämnade prylar återbruk

Inlämnade prylar återbruk.

Det bästa du kan göra för miljön är att dela, låna, laga och återanvända.

Istället för att lämna sakerna som du inte har användning för, till förbränning eller materialåtervinning, kan du lämna dem till återbruk. Genom re-design eller second hand-försäljning kan dina prylar få ett nytt liv.

Vi är duktiga i Sverige på att återvinna material, näring och energi ur vårt avfall men trots detta ökar avfallsmängderna varje år. Tillsammans kan vi minska mängden avfall och detta kan ske genom bland annat återbruk.

Du kan lämna material till återbruk i Lessebo, Tingsryd, Växjö och Älmhults kommun.

På återvinningscentralen kan du lämna saker till återbruk, till exempel möbler, porslin och husgeråd, sportutrustningar, leksaker, cyklar mm. Generellt tas inte elektronik emot, men undantag görs för stereo, hi-fi utrustning och lampor.

Materialet säljs på Miljöverkstan i Strömbergshyttan Du kan också lämna direkt till Miljöverkstan på öppettider:Måndag – lördag kl. 10.00-16.00. Vill du att Miljöverkstan kommer och hämtar sakerna hemma, kan en sådan beställning göras.

 

På Elsemåla återvinningscentral kan du lämna hela och användbara saker till återbruk, till exempel mindre möbler, porslin och husgeråd, sportutrustning, leksaker, cyklar mm.

Materialet tas omhand av Lions resp. Emmaus som säljer det i sina butiker. Vinsten går det välgörenhet.

På Norremarks kretsloppspark kan du lämna hela och användbara saker till återbruk, till exempel mindre möbler, porslin och husgeråd, sportutrustning, leksaker, cyklar mm. Cyklarna tas omhand av Tempus som reparerar dem och säljer dem i sin butik.Övrigt material tas omhand av biståndsorganisationerna Emmaus Björkå och Human Bridge som säljer det i sina butiker. Vinsten går till välgörenhet.

Du kan också lämna textilier till återbruk och återvinning på samtliga Växjö kommuns återvinningscentraler. Human Bridge tar hand om alla textilier som lämnas in och ser till att de går antingen till bistånd, secondhandförsäljning eller textilfiberåtervinning. Du kan lämna alla sorters textilier och inte bara kläder. De kan vara både hela och trasiga. Textilierna ska lämnas i en försluten sopsäck.

På återvinningscentralen Äskya kan du lämna saker till återbruk, till exempel möbler, husgeråd, leksaker, prydnadssaker, fritidsartiklar mm till Återbruket i Älmhults kommun. Det tas om hand och fräschas upp och säljs i Återbrukets butik på Drivågatan. Återbruket kan också hämta saker om du inte har möjlighet att lämna själv, kontakta Återbruket för en överenskommelse.  Öppettider butiken på Drivågatan 2 i Älmhult:

Tisdag-fredag klockan 10.00-16.00

Sista lördagen varje månad klockan 10.00-14.00 (t.o.m juni 2019)


Öppettider inlämning av material på Drivågatan 2:

Måndag-fredag klockan 10.00-12.00, 13.00-16.00


Öppettider inlämning av material på Äskya:

Måndag klockan 10.00-17.00

Tisdag-fredag klockan 10.00-16.00

Lördag klockan 9.00-14.00


Kontakt: 0476-101 46

Samordnare Ranja Runesson: 0476-555 77,  ranja.runesson@almhult.se

Skriv ut
Senast uppdaterad: 2 april 2019