Matavfallspåsar
Här hittar du viktig information om SSAM:s matavfallspåsar, kan läsa mer om behandlingsprocessen och ta del av smarta tips.
For information in English or another language, please click "Translate" at the top right corner and select your desired language.
SSAM har valt att använda sig av en insamlings- och behandlingsmetod för matavfall i papperspåse. Detta beror bland annat på att de plastpåsar som var alternativet innehåller fossil råvara. Matavfallet och påsen ska efter rötning återcirkuleras till åkermark i form av gödsel, då är det mycket viktigt att den inte innehåller rester av plast.
Även om det finns ett par olika påstyper på marknaden är vår papperspåse oslagbar när det kommer till sönderdelning och upplösning i behandlingsprocessen. Påsen är biologiskt nedbrytbar och avsedd för rötning. Den släpper igenom fukt, men inte vätska vid normal användning.
Inga andra påsar än SSAM:s matavfallspåsar får användas, även om man skulle ha tillgång till andra påsar.
Hur får jag nya matavfallspåsar?
För villor och fritidshus
Om du behöver fler papperspåsar klämmer du fast en papperspåse under locket på ditt kärl samma dag som det ska tömmas. Då lämnar chauffören en ny bunt med påsar på ditt sopkärl, oavsett väder. Påsen är gjord av vattenavvisande, högtöjbart, våtstarkt kraftpapper som tål att bli blött för att sedan torka igen. Du kan även hämta nya påsar på någon av våra återvinningscentraler.
För lägenheter
För boende i en hyres- eller bostadsrätt ansvarar hyresvärden för att det finns tillgång till matavfallspåsar samt för att beställa nya matavfallspåsar. Kontakta din hyresvärd om påsarna är slut.
För företag/verksamheter
Företag och verksamheter kan beställa nya matavfallspåsar via vårt kontaktformulär.
Måste jag sortera mitt matavfall?
Från den 1 januari 2024 är det lagkrav på att sortera ut sitt matavfall för samtliga hushåll.
Varför ska jag sortera mitt matavfall?
Matavfall är en resurs värt att ta hand om. Varje år slänger svenska folket cirka 1,3 miljoner ton mat och det är hushållen som slänger mest mat av alla. När matavfallet sorteras ut så kan vi producera biogas av det istället för att det hamnar i restavfallspåsen som går till förbränning.
Vad händer med matavfallet?
När matavfall samlats in transporteras det till Häringetorps avfallsanläggning i Växjö kommun för att behandlas innan rötning. Genom rötning kan man ta vara på både den energi och de näringsämnen som finns i matavfallet. Under rötningsprocessen bildas energirik biogas. Gasen kan förädlas till miljövänligt fordonsbränsle. På så sätt blir det mindre utsläpp och en renare luft i vår närmiljö. Kvar efter rötningen finns också en näringsrik restprodukt. Den kan användas som gödning på åkermark.
Varför papperspåsar till matavfallet?
SSAM har valt att använda sig av en insamlings- och behandlingsmetod för matavfall i papperspåse. Detta beror bland annat på att de plastpåsar som var alternativet innehåller fossil råvara. Matavfallet och påsen ska efter rötning återcirkuleras till åkermark i form av gödsel, då är det mycket viktigt att den inte innehåller rester av plast.
Även om det finns ett par olika påstyper på marknaden är vår papperspåse oslagbar när det kommer till sönderdelning och upplösning i behandlingsprocessen. Påsen är biologiskt nedbrytbar och avsedd för rötning. Den släpper igenom fukt, men inte vätska vid normal användning.
Inga andra påsar än SSAM:s matavfallspåsar får användas, även om man skulle ha tillgång till andra påsar.
Påsarna håller inte – vad ska jag göra?
Om din matavfallspåse blir blöt i botten och går sönder kan du prova följande tips:
- Använd den tillhörande påshållaren och placera den så att påsen luftas runt om. När matavfallspåsen står i den ventilerande påshållaren avdunstar så mycket som 25 procent av vätskan.
- Låt matavfallet rinna av i vasken innan du slänger det.
- Placera lite hushållspapper i botten av påsen.
- Använd dubbla påsar om du har mycket blött matavfall.
- Fyll inte matavfallspåsen över den streckade nivålinjen.
- Byt påse varannan eller var tredje dag.
Påsarna fryser fast i kärlet – vad ska jag göra?
Om matavfallspåsarna fryser fast i kärlet kan du prova följande tips:
- Placera lite hushållspapper i botten av påsen.
- Använd den tillhörande påshållaren och placera den så att påsen luftas runt om. När matavfallspåsen står i den ventilerande påshållaren avdunstar så mycket som 25 procent av vätskan.
- Låt blött matavfall rinna av i vasken innan det läggs i matavfallspåsen.
- Var noga med att påsen är helt stängd.
- Låt en eventuellt blöt påse torka innan den läggs i kärlet.
- Låt matavfallspåsen stå ute och frysa till en liten stund innan du lägger den i kärlet. Då minskar risken för att matavfallspåsarna fryser fast. För att skadedjur inte ska komma åt den kan du täcka över påsen med en hink.
- Peta loss eventuellt fastfrusna påsar innan tömning.
Jag vill ha en påshållare till matavfallspåsen – hur gör jag?
Saknar du en påshållare och vill beställa en ber vi dig fylla i vårt kontaktformulär. Påshållaren är gratis med kravet att du har ett abonnemang för fyrfack eller matavfallssortering.
Jag behöver fler påsar – hur gör jag?
Lägenhetshus/förening behöver regelbundet nya påsar – hur gör jag?
Om fastigheten/föreningen har minst 15 hushåll går det bra att teckna ett gratis abonnemang för att regelbundet få nya påsar levererade till fastigheten. Kontakta oss via vårt kontaktformulär så hjälper vi dig att teckna ett abonnemang.
Detta sorteras som matavfall
- Råa eller tillagade matrester av t.ex. grönsaker, frukt, fisk, fågel, kött och ägg
- Skal från frukt, grönsaker och skaldjur
- Bröd, kex, kakor och bullar
- Choklad och annat godis (undantag tuggummi och utan papper)
- Såser och pulver, mjöl
- Hushållspapper
- Kaffesump, kaffefilter och tepåsar
- Jäst
- Växtdelar, t.ex. krukväxter och blommor (men inte jord och växtstammar)
- Kärnor och nötskal, t.ex. avokado, oliver och liknande
- Papperspåsen för matavfall
- Matfett (läs mer om matfett i avsnittet nedan)
Exempel på vad som inte är matavfall
- Kattsand
- Matavfall med förpackningen kvar, t.ex. plast runt gurka och sallad
- Jord, lecakulor, sjösten eller liknande från krukväxter eller trädgård
- Tuggummi
- Blöjor och bindor
- Tepåsar av nylon
- Hår
- Hundbajs
- Snus
- Färgat papper, t.ex. servetter
Inget matfett i avloppet
Från och med den 1 januari 2024 är det lag på att allt biologiskt avfall ska sorteras ut. Förutom matavfall klassas även ätlig olja/flytande matfett som biologiskt avfall.
Om du häller ut matolja och fett i diskhon blir det som cement i ledningarna när det stelnar med stopp i avloppet som följd och risk för översvämning.
Privatpersoner kan hantera sitt flytande matfett så här:
Stekfett
Torka noggrant ur stekpannor och kastruller med hushållspapper och släng i matavfallet.
Flytande matfett
Häll använd, avsvalnad matolja i en plastflaska eller mjölkförpackning med kork. Tag sedan med den till återvinningscentralen där du häller innehållet i behållaren för matfett. Detta blir ett värdefullt tillskott till produktionen av fordonsgas.
Tips! Frityrolja går att återanvända – låt den svalna och sila den sedan ren.
De återvinningscentraler som har insamling av matfett är:
- Växjö Norremark
- Tingsryd (Elsemåla)
- Markaryd (Alandsköp)
- Lessebo
- Älmhult (Äskya)
Mindre mängder flytande matfett går att hälla i en kopp och ställa i kylen. När det stelnar är det enkelt att skrapa ur och slänga i matavfallet.
Ovan information gäller privatpersoner. Verksamheter kan teckna abonnemang med valfri leverantör på den privata marknaden.