Sopsortering på återvinningsstation

Återvinningsstation.

Sortering av returpapper och förpackningar

Sedan den 1 januari 2022 har kommunerna tagit över ansvaret för insamling och återvinning av returpapper. För Lessebo, Markaryd, Tingsryd, Växjö och Älmhults kommuner innebär det att SSAM samlar in och återvinner returpapper.

På återvinningsstationer och kommunens bemannade återvinningscentraler kan du lämna förpackningar och tidningar. Om du bor i lägenhet finns ofta särskilda behållare för förpackningar i soprummet eller i miljöhuset. Du kan bara lämna förpackningar och tidningar på en återvinningsstation. Annat avfall, till exempel grovavfall, ska du lämna på en av våra bemannade återvinningscentraler. Du som har abonnemang fyrfack kan sortera ut förpackningar och tidningar i fyrfackskärl på din tomt.

Information om fyrfack.

Så här gör du med dina förpackningar

  • Oftast står det på förpackningen hur den ska sorteras.
  • Skölj ur och vik ihop förpackningarna så tar de mindre plats både hemma och i insamlingsbehållaren. Tips på hur du packar smart. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
  • Om förpackningen består av flera material ska den sorteras efter det material som det är mest av.
  • Förpackningarna ska sorteras efter vilket material de är gjorda av. Skyltar på behållarna talar om var du ska lägga de olika förpackningarna.
  • Om förpackningarna är för stora för behållaren på återvinningsstationerna ska du lämna dem till de bemannade återvinningscentralerna istället.

Vem ansvarar för återvinningstationen?

Om du har frågor eller synpunkter på en återvinningsstation ska du kontakta Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI AB), telefon 0200-88 03 11.

Läs mer om returpapper och förpackningar

For information on sorting packaging and newspapers in more languages. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Relaterade länkar

Senast uppdaterad: 11 januari 2022