Exempel på farligt avfall. Fotograf: André De Loisted
Produkter som är skadliga för människor och miljön, räknas som farligt avfall och elektronikavfall är apparater med sladd eller batteri. Inget av dessa avfall får läggas i soporna.
Exempel på farligt avfall är kemikalier, lim- och färgrester, elektronik, lågenergilampor, lysrör, kyl- och frysskåp och batterier.
Hushåll ska lämna farligt avfall till kommunens återvinningscentraler. I vissa flerfamiljshus har fastighetsägaren ordnat så att du som är hyresgäst kan lämna batterier, lågenergilampor och lysrör direkt i fastighetens soprum eller miljöhus. Hör efter med din fastighetsägare om vad som gäller där du bor.
Blanda inte olika sorters farligt avfall, utan lämna in dem var för sig. Kontrollera att förpackningarna är hela och inte läcker. Märk förpackningen med vad den innehåller om det inte är originalförpackningen. Då blir det lättare för personalen på återvinningscentralerna att sortera rätt.
Du kan lämna småbatterier i särskilda batteriholkar vid alla återvinningsstationer och återvinningscentraler. Många butiker tar också emot dina gamla småbatterier när du köper nya.
Större batterier och produkter med inbyggda batterier ska du lämna till återvinningscentralerna. Glöm inte att många leksaker och verktyg har inbyggda batterier! Batterierna som lämnas in återvinns till allt från cykeldelar och trafikskyltar till nya batterier.
Kyl och frys kan du lämna kostnadsfritt till återvinningscentralerna. Tänk på att var försiktig så att inte skåpet går sönder då finns det risk för att freonet läcker ut. Vi kan hämta din kyl och frys mot avgift.
Lämna elavfall tillbaka till butiken, till kommunernas bemannade återvinningscentraler eller till automaten Samlaren i Växjö kommun. Du behöver inte betala något när du lämnar in ditt elavfall till återvinning.
Elektronikavfall kan beskrivas som apparater med sladd eller batteri och detta avfall innehåller farliga ämnen som inte får slängas i soporna. När elavfallet lämnas in till återvinning, skickas det vidare till demontering och miljöriktig behandling.
Större butiker med försäljning av elektronik tar emot all typ av konsumentelektronik. För övriga butiker gäller principen en mot en, det vill säga när du köper en ny produkt har du möjlighet att lämna en motsvarande gammal produkt i butiken.
Du kan läsa mer om samlaren i Växjö kommun nedan.
Samlaren är en automat i Växjö kommun, där du som privatperson kan lämna glödlampor, lågenergilampor, batterier och små-elektronik. På så sätt kan du enkelt göra en insats för miljön.
Samlaren är en automat i Tingsryds kommun, där du som privatperson kan lämna glödlampor, lågenergilampor, batterier och små-elektronik. På så sätt kan du enkelt göra en insats för miljön.