sortering i fyrfackskärl

Klistermärken visar tydligt hur du ska sortera.

Sorteringsguide för fyrfack

Nu blir det enklare att sortera men vid funderingar finns en sorteringsguide som hjälp. En tryckt sorteringsguiden följer med dina nya kärl.


Sortering i fyrfackskärlen

  • Kärl 1: restavfall, matavfall, tidningar, färgade glasförpackningar.
  • Kärl 2: plastförpackningar, pappersförpackningar, metallförpackningar, ofärgade glasförpackningar.
  • Påhängsbox följer också med. Där sorteras ljuskällor & batteri (Boxen har man inomhus men hänger ut den i behov av tömning, på kärl 2 på tömningsdagen).

Förpackningar, tidningar, ljuskällor och batterier ska läggas löst i kärlen. Matavfall ska sorteras i en särskild papperspåse och restavfall lägger du som vanligt i en plastpåse som du knyter ihop. Mindre mjukplastförpackningar sorterar du i en välförsluten plastpåse, som sedan slängs i kärlet för plastförpackningar.

Tänk på att endast förpackningar, tidningar, restavfall och matavfall sorteras i kärlen. Grovavfall och förpackningar som inte får plats i kärlen, lämnar du som vanligt på närmaste återvinningscentral.


Hur får jag plats med mer i mina fack?

Du kan till exempel trycka ihop plastburkarna, rulla ihop en packad påse, stapla äggkartongerna, vik ihop dryckeskartongerna och lådor. Info och instruktioner om hur du får plats med mer i kärlen.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Hur sköter jag förpackningarna innan de läggs i facken?

Förpackningarna måste inte vara rena för att kunna återvinnas, men tömda. Det är alltså inte nödvändigt att skölja ur förpackningarna. Men det kan ju vara trevligare, för dig och för de som hanterar förpackningarna där de återvinns. Använd kallvatten eller återanvänd diskvattnet.
Läs mer hos FTI ABlänk till annan webbplats

Senast uppdaterad: 20 januari 2021